Navigation Menu+
Λεωφόρος Αλίμου 36-40, TK 174 55, Άλιμος.
  211 4112797     211 4112798     sales@jht.gr

Τι είναι καλύτερο, να είσαι αδύνατος δίχως καλή φυσική κατάσταση ή να έχεις καλή φυσική κατάσταση κι ας έχεις λίγα κιλάκια παραπάνω; -Άννα-Μαρία Τουβρά, Εργοφυσιολόγος PhD, MSc

Η συσσώρευση λίπους στο σώμα οδηγεί σε αυξημένα προβλήματα υγείας και σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και οφείλεται στην υπερκατανάλωση της τροφής και των κακών διατροφικών επιλογών. Από το 1971 έως το 2000, το ποσοστό παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από 14,5% σε 30,9%. Κατά την ίδια περίοδο, αυξήθηκε η μέση ποσότητα ενέργειας των τροφών που καταναλώνονται, για τις γυναίκες από 1.542 θερμίδες το 1971 σε 1.877 θερμίδες το 2004, ενώ για τους άντρες η αύξηση ήταν από 2.450 θερμίδες το 1971 σε 2.618 θερμίδες το 2004, ανά ημέρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιπλέον ενέργειας των τροφών προήλθε από την αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων (κυρίως ζαχαρούχων ποτών, ειδικά στους νέους), παρά από την κατανάλωση λίπους.

Ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα που ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ: μια μέτρηση που λαμβάνεται, διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα), ξεπερνά τα 30 kg/m2 (Πίνακας 1.). Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες απόκτησης διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και ορισμένα είδη καρκίνου. Η παχυσαρκία συνήθως, οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη τροφών, υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα, έλλειψη σωματικής άσκησης και σε γενετική προδιάθεση.

am1

Σε μελέτη όπου εξετάστηκαν 22.000 άνδρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες βάση τη σύσταση του σώματος τους, αλλά και το επίπεδο φυσικής κατάστασης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το επίπεδο φυσικής κατάστασης ήταν ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σύγκριση με την παχυσαρκία. Επίσης οι παχύσαρκοι που είχαν καλή φυσική κατάσταση είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών υγείας, συγκρινόμενοι με τους αδύνατους άνδρες με όχι τόσο καλή φυσική κατάσταση. Δηλαδή, η φυσική κατάσταση αποτελεί σημαντικότερο δείκτη της υγείας μας, ανεξάρτητα από το τι δείχνει η ζυγαριά μας.

am2

Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν ότι άνθρωποι με τα πιο υψηλά επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας έχουν λιγότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από άτομα με χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, ακόμα και αν θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οπότε είναι καλύτερος ο συνδυασμός καλή φυσική κατάσταση αλλά με λίγα κιλά παραπάνω παρά αδύνατος χωρίς καλή φυσική κατάσταση.

Το γεγονός ότι η καλή φυσική κατάσταση είναι ένας δείκτης υγείας, ο οποίος δεν είναι ακόμα τόσο γνωστός είναι διότι στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων που αφορούν τις χρόνιες παθήσεις και τα ποσοστά θνησιμότητας, υπερισχύει η διερεύνηση του σωματικού βάρους και όχι του επιπέδου της φυσικής δραστηριότητας. Το επίπεδο φυσικής κατάστασης πολλές φορές λησμονείται να ερωτηθεί στις συγκεκριμένες έρευνες, δεν το λαμβάνουν υπόψιν, ενώ θα μπορούσε να είναι η λύση του παράδοξου των παχύσαρκων οι οποίοι αν και πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής από λεπτότερους που δεν ασκούνται.

STRONG IS THE NEW SKINNY

am3

Ως πρώτη παρέμβαση για τη μείωση του σωματικού λίπους συστήνεται η τροποποίηση συνηθειών, που αφορούν τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Η διατροφή έχει σαν αποτέλεσμα απλά τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνονται. Η άσκηση βοηθάει στην καύση των θερμίδων, αλλά δρα επίσης «πολυμετωπικά» βελτιώνοντας επιπρόσθετα τη δράση της ινσουλίνης, τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας και της υπέρτασης, αλλά και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Tip Καλή φυσική κατάσταση σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη λειτουργία καρδιαγγειακού συστήματος. Η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος καθορίζεται από την απόδοση σε έναν διάδρομο. Όσο υψηλότερη η ταχύτητα για την προπόνηση μας τόσο καλύτερη η υγεία μας. Όσο συχνότερη η προπόνηση τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα (5 φορές την εβδομάδα) και αν αυξήσουμε και την ένταση συνδυάζοντας την αερόβια προπόνηση με πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης τόσο το καλύτερο για την φυσική μας κατάσταση αλλά και τη σύσταση του σώματος μας.

Άννα-Μαρία Τουβρά, Εργοφυσιολόγος PhD, MSc

15

Επιστροφή

Κοινοποιήστε αυτή τη δημοσίευση:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Copyright © 2020 Johnson Health Tech. Hellas Α.Ε. Mε Επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.
Ανάπτυξη ιστότοπου: Primetech