Navigation Menu+
Λεωφόρος Αλίμου 36-40, TK 174 55, Άλιμος.
  211 4112797     211 4112798     sales@jht.gr

10 + 1 Fitness Tips για το 2016, που πρέπει να ξέρεις!!!-Λευτέρης Φυντικάκης, Coach-Trainer, Dip.PhE/SN/PhC, DPESS

Untitled1

1.Η προπόνηση αντιστάσεων ή τα “βάρη”, είναι η μορφή προπόνησης που γυμνάζει το μυοσκελετικό σύστημα και που δίνει σχήμα στο σώμα σας. Είναι η μόνη που μπορεί να διαμορφώσει το σώμα με τον τρόπο που θέλετε και μπορεί στη ουσία να επανασχεδιάσει τις αναλογίες σας.

 

2.Η καρδιοαναπνευστική προπόνηση είναι η μορφή προπόνησης που γυμνάζει την καρδιά και τους πνεύμονες και βελτιώνει τα επίπεδα της γενικότερης υγείας. Αρκετές οι εργοφυσιολογικές προσαρμογές για κάθε μορφή άσκησης…παρόλα αυτά καμία αναφορά σχετική με την αερόβια άσκηση, ως η άσκηση που “αδυνατίζει”.

 

3.Η πρωτείνη είναι το απαραίτητο δομικό στοιχείο των μυϊκών ινών. Μπορείτε να την προσλάβεται μέσω της διατροφής σας από τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, τα ψάρια κτλ Ως απαραίτητο δομικό συστατικό που είναι, δεν γίνεται να μην συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή κανενός και για μεγαλύτερη ακρίβεια σε κάθε γεύμα της ημέρας.

4.Η βασικότερη ίσως προπονητική αρχή είναι αυτή της προοδευτικότητας και ακόμα πιο συγκεκριμένα η “προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης”. Αυτό πολύUntitled2
απλά σημαίνει ότι το βάρος που σηκώνεται για να πραγματοποιήσετε μία άσκηση δεν μπορεί να μένει συνεχώς σταθερό…θα πρέπει βαθμιαία να αυξάνεται, ώστε να υπάρχουν διαρκώς νέες νευρομυϊκές προσαρμογές κι επομένως να βλέπετε συνέχεια πρόοδο και αποτέλεσμα.

 

5.Full body routine ή split routine? Τι σύστημα προπόνησης? German volume, 10×10, 5×5, heavy duty ή drop sets, negative? Είναι πολλές από τις ερωτήσεις σχετικές με τη δομή της προπόνησης και τον προγραμματισμό της που απασχολούν πολλούς καθημερινά. Ασχοληθείτε με τα βασικά, αρχίστε από το άλφα κι αν και όταν χρειαστεί να αλλάξετε γράμμα τότε ή μεταβείτε σταδιακά ή απευθυνθείτε σε κάποιον που ξέρει την αλφαβήτα για να σας οδηγήσει. Πάντως το full body και το double progressive, είναι το γράμμα άλφα. Να θυμάστε ωστόσο, ότι δεν είναι απαραίτητο να μάθετε την αλφαβήτα, όποιος/α κι αν είστε… είναι όμως ζωτικής σημασίας οι “σωστοί χειρισμοί” του γράμματος.

6.Μην περιμένετε να δείτε αποτέλεσμα με μία προπόνηση ή με μία εβδομάδα προπόνησης. Τα αποτελέσματα έρχονται με συστηματική προπόνηση εβδομάδων και μηνών. Η συνέπεια ανταμοίβει.

7.Δεν μπορεί μία γυναίκα να γίνει τεράστια, κάνοντας προπόνηση και σωστή διατροφή. Ούτε ένας άνδρας όμως επίσης μπορεί να γίνει ο Hulk, με σωστή Untitled3προπόνηση και διατροφή. Οι γυναίκες σταματήστε να ανησυχείτε για τέτοια θέματα μια και καλή, μιας και δεν έχετε τις ορμονικές προδιαγραφές. Οι άνδρες, σταματήστε επίσης να φοβάστε μην αλλάξει η γκαρνταρόμπα σας και δεν έχετε όσα χρήματα χρειάζεστε για να την αλλάξετε…δεν υπάρχει περίπτωση, η γνώση της βιοχημείας που απαιτείται για κάτι τέτοιο, δεν διατίθεται μαζί με ένα πρόγραμμα προπόνησης, όσο καλοσχεδιασμένο κι αν είναι.

8.Αν κάνετε προπόνηση και διατροφή και η ζυγαριά παραμένει ίδια ή ακόμα και αυξάνεται, αλλά τα ρούχα σας είναι πλέον φαρδιά, να χαίρεστε και μάλιστα να χαίρεστε πολύ κι όχι να στεναχωριέστε και να αγχώνεστε. Είναι απόδειξη ότι έχετε χάσει λίπος κι έχετε προσθέσει μυϊκή μάζα. Η μυϊκή μάζα είναι πυκνότερη από το λίπος, άρα βαρύτερη, καταλαμβάνει όμως μικρότερη επιφάνεια.

 

9.Εάν θέλετε να έχετε εμφανείς κοιλιακούς, πρέπει να φροντίσετε για δύο πράγματα: να μειώσετε το περιττό λίπος και να γυμνάσετε τους μύες τις περιοχής. Το περιττό λίπος για να αποδομηθεί χρειάζεται μία διατροφική προσέγγιση με τέτοιον στόχο. Αντίστοιχα, η εκγύμναση των κοιλιακών μυών απαιτεί την εφαρμογή ενός προπονητικού προγράματος που να προσεγγίζει καταλλήλως το θέμα.

10.Σε περίπτωση που δεν γυμνάζεστε και για την ακρίβεια δεν κάνετε προπόνηση αντιστάσεων ή όπως είπαμε και στην αρχή, προπόνηση με βάρη κι έχετε την εντύπωση ότι είστε πολύ ογκώδης, άρα και δεν επιθυμείτε να κάνετε προπόνηση αντιστάσεων για να μην γίνεται μεγαλύτερος/η, προσέξτε.

Untitled4

Η εντύπωση που έχετε προέρχεται από το περιττό λίπος που βρίσκεται στον υποδόριο ιστό σας. Έχετε αρκετό περιττό λίπος, όχι αρκετούς μύες. Όχι απλά πρέπει να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε με βάρη, επιβάλλεται. Είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξετε τη δομή του σώματός σας και κατ᾽επέκταση να βελτιώσετε και την υγεία σας.

 

 

 

Bonus Tip: κάθε μορφής άσκηση έχει τα ευεργετικά της ωφέλη στον οργανισμό μας. Όταν μιλάμε για βελτίωση υγείας και παράλληλη διαμόρφωση σώματος όμως, η προπόνηση αντιστάσεων είναι μονόδρομος. Κάποιες μορφές της σε “μοντέρνα” εκδοχή μπορούν να έχουν αποτέλεσμα επικουρικά ή σε αρχικά στάδια. Οι μπάρες, οι αλτήρες και τα μηχανήματα αντίστασης είναι όμως ο κύριος σκελετός για να φτάσετε εκεί που θέλετε. ΠΡΟΣΟΧΗ: για να φτάσετε…από κει και πέρα τα είδη και το περιεχόμενο της προπόνησής σας μπορούν να αλλάξουν δραματικά!!!

 

 

Λευτέρης Φυντικάκης, Coach-Trainer, Dip.PhE/SN/PhC, DPESS

15

Επιστροφή

 

Κοινοποιήστε αυτή τη δημοσίευση:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print
Copyright © 2019 Johnson Health Tech. Hellas Α.Ε. Mε Επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.
Ανάπτυξη ιστότοπου: Primetech