Navigation Menu+
Λεωφόρος Αλίμου 36-40, TK 174 55, Άλιμος.
  211 4112797     211 4112798     sales@jht.gr

S-DRIVE: Η μαγική προπόνηση για τη βελτίωση της δρομικής ταχύτητας, Άννα-Μαρία Τουβρά, Εργοφυσιολόγος PhD, MSc

Η ταχύτητα σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα του ατόμου να μετακινείται σε μια απόσταση ή να εκτελεί μια κίνηση στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ταχύτητα κίνησης είναι η συντονισμένη και γρήγορη κίνηση των μυών των μελών του σώματος που συμμετέχουν στην κίνηση. Συγκεκριμένα των ποδιών και των10678787_1526210357627468_829975275210018655_n.png χεριών όταν αναφερόμαστε στο τρέξιμο και σε δρομείς. Η ταχύτητα μπορεί να βελτιωθεί με ειδικές μεθόδους και αποτελεί πολύ σπουδαίο κομμάτι της προπόνησης, ενώ μπορεί να αναλυθεί ως μέγιστη ταχύτητα και μέγιστη ισχύς(δηλαδή η δύναμη που παράγεται στη μονάδα χρόνου). Η ταχύτητα κάθε αθλητή επηρεάζεται από την κινητικότητα, τη δύναμη, την αντοχή, την τεχνική του δρομέα και τον κατάλληλο συνδυασμό όλων των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών.

Η ενέργεια για την παραγωγή κίνησης σε μικρά αλλά γρήγορα κομμάτια της προπόνησης αντλείται από το αναερόβιο, αγαλακτικό μονοπάτι ενεργειακού συστήματος για τα πρώτα 30-60 μέτρα(διάρκεια 8 δευτερόλεπτα), όπου συνήθως φθάνουμε το 90-100% της ταχύτητας μας. Αυτή η προπόνηση πρέπει να γίνεται όταν είμαστε τελείως ξεκούραστοι, συνήθως 24-36 ώρες μετά από την προηγούμενη προπόνηση.

Πως αναπτύσσουμε γρηγορότερη ταχύτητα; Η ανάπτυξη σωστής τεχνικής κατά το τρέξιμο, το μήκος διασκελισμού σε συνδυασμό με τη βέλτιστη image008.emzσυχνότητα κίνησης των ποδιών και χεριών, αποτελούν χαρακτηριστικά πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη της δρομικής ταχύτητας, συντελώντας στη γρηγορότερη κίνηση του σώματος. Η τεχνική στο τρέξιμο είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αρχικά σε χαμηλές ταχύτητες, ώστε τα κινητικά νεύρα και οι αντίστοιχοι μύες να μάθουν το σωστό κινητικό πρότυπο. Όσο συνεχίζεται η προπόνηση, ανεβαίνει η ικανότητα και η ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας και κατά συνέπεια αυξάνεται η ταχύτητα εκτέλεσης της κίνησης, με τη βέλτιστη νευρομυϊκή συναρμογή.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί ότι η βελτίωση της δρομικής ταχύτητας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Για να μπορέσει ο κάθε αθλητής να κινηθεί γρήγορα, θα πρέπει να καταλάβει ότι οι κινητικοί νευρώνες και οι μύες του θα πρέπει να αντιδρούν και να κινητοποιούνται γρήγορα, οπότε θα πρέπει ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα να εκπαιδευθεί να δίνει εντολές σε αυτές τις νέες ταχύτητες εκτέλεσης. Αν διατηρηθεί αυτή η ικανότητα κατά τη διάρκεια της προπονητικής διαδικασίας δε χρειάζεται ο αθλητής να επανεκπαιδευθεί στην ταχύτητα αυτή ξανά.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η προπόνηση ταχύτητας θα πρέπει να γίνεται έπειτα από μια πολύ εύκολη προπόνηση και αμέσως μετά από μια ήπια προθέρμανση. Οι ασκήσεις ευκινησίας και η καλή, αλλά και η σωστή ειδική προθέρμανση επηρεάζουν το μήκος και τη συχνότητα του βήματος. Η ανάπτυξη της ταχύτητας είναι ειδική και πρέπει σε κάθε περίπτωση να προπονείται παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια της προπονητικής περιόδου, με βελτίωση της τεχνικής, της δύναμης, της ευκινησίας, και με ταχύτητες με διαλειμματικό χαρακτήρα για να ενεργοποιηθεί το κατάλληλο κινητικό πρότυπο και να χρησιμοποιηθούν τα σωστά ενεργειακά μονοπάτια. Κάθε αγώνισμα έχει ιδιαίτερα προπονητικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη της ταχύτητας. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει προπονητικές μονάδες ταχύτητας για κάθε αγώνισμα.
Παραδείγματα προπονήσεων για ανάπτυξη ταχύτητας

Εικόνα1

 

Δεν αρκεί όμως μόνο η ταχύτητα και η ευκινησία για να είσαι γρήγορος. Η δύναμη παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα. Το μήκος του διασκελισμού συγκεκριμένα βελτιώνεται με αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής ισχύος. Η προπόνηση δύναμης θα βοηθήσει να βελτιωθεί η ταχύτητα, αλλά αυτό δεν θα επιτευχθεί εάν δεν 19875920_10207185350832582_1041870489_o (3) - Copyσυνδυαστεί με γρήγορο τρέξιμο (σπριντ). Έρευνες έχουν δείξει ότι η καλύτερη μέθοδος ανάπτυξης της δύναμης για βελτίωση της ταχύτητας είναι η ειδική προπόνηση, ειδική μυϊκή ενδυνάμωση. Η ειδική μυϊκή ενδυνάμωση συνήθως έχει να κάνει με την επιβάρυνση ειδικά στο μοτίβο του κάθε αθλήματος. Για το τρέξιμο αφορά επιπρόσθετη αντίσταση κατά το τρέξιμο. Σίγουρα έχετε δει αθλητές να τρέχουν σε ανηφόρα, να τραβάνε ένα έλκηθρο ενώ τρέχουν, να φορούν ζώνη με επιπρόσθετο βάρος, να είναι δεμένοι ακόμα και με αλεξίπτωτο και να εκμεταλλεύονται την αντίσταση που τους παρέχει ο αέρας.

Στην περίπτωση αυτή, το S-Drive της MATRIX είναι αυτό που περιέχει τα πάντα για να βελτιώσει την ισχύ σου ενώ τρέχεις! Παρέχει συνθήκες για άνετο τρέξιμο, στην προσωπική σου ικανότητα ταχύτητας, με εξασφαλισμένο το19875920_10207185350832582_1041870489_o (002) - Copy γεγονός βελτίωσης της. Τρέξιμο με αντίσταση, ανάλογα το επίπεδο σου, το οποίο όσο βελτιώνεσαι μπορείς να αυξήσεις. Επιλογές για αύξηση της αντίστασης με ένα μοχλό, επιλογές για τρόπο προπόνησης και κατάλληλη αποκατάσταση όποτε χρειάζεται. Αντίσταση με εξομοίωση σαν να τρέχεις σε ανηφόρα, να σπρώχνεις ή να τραβάς ένα έλκηθρο, να φοράς αλεξίπτωτο κάνει την προπόνηση σου εύκολη, ευχάριστη και συνάμα αποτελεσματική. Η εναλλαγή από έναν τρόπο προπόνησης σε άλλο γίνεται γρήγορα προσδίδοντας ποικιλία στο προπονητικό ερέθισμα. Αποφεύγεται έτσι η μονοτονία στην προπόνηση και το πλατό στη βελτίωση της απόδοσης! Δείτε το παρακάτω βίντεο για ιδέες και ειδικό προπονητικό ασκησιολόγιο!

TIP Η ειδική προπόνηση είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για τη βελτίωση της ταχύτητας, διότι διατηρείται το κινητικό πρότυπο της δραστηριότητας, δυναμώνοντας τους συγκεκριμένους μύες, εξειδικευμένα στην κίνηση και την ένταση που χρειάζεται. Επιπρόσθετα, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το μυστικό στην προπόνηση, είναι να προπονείσαι ευχάριστα, έξυπνα και όχι σκληρά!

Άννα-Μαρία Τουβρά, Εργοφυσιολόγος PhD, MSc

15

Επιστροφή

Κοινοποιήστε αυτή τη δημοσίευση:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Copyright © 2020 Johnson Health Tech. Hellas Α.Ε. Mε Επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.
Ανάπτυξη ιστότοπου: Primetech