Navigation Menu+
Λεωφόρος Αλίμου 36-40, TK 174 55, Άλιμος.
  211 4112797     211 4112798     sales@jht.gr

Κωπηλατοεργόμετρο, μια super μηχανή για καύση θερμίδων και λίπους! -Άννα-Μαρία Τουβρά, Εργοφυσιολόγος, PhD, MSc

am1

Η αερόβια άσκηση προτείνεται από εργοφυσιολόγους και ιατρούς για τη αύξηση της αντοχής, τη βελτίωση λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος και της φυσικής κατάστασης, γενικότερα. Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι αερόβιας άσκησης. O αποτελεσματικότερος τρόπος βελτίωσης της αντοχής και γενικότερα της φυσικής κατάστασης, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Αθλητιατρική Εταιρεία (ACSM) και έπειτα από πολύχρονες έρευνες, είναι η ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ και η άσκηση στο κωπηλατοεργόμετρο.

Η κωπηλασία σαν δραστηριότητα είναι τόσο δυναμική, ώστε να τονώσει, να γυμνάσει και να δυναμώσει μεγάλο εύρος μυών στο σώμα, οπότε δυναμώνει τους μύες όπως μια προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης. Επίσης, με τη συνεχόμενη κίνηση μεγάλων μυϊκών ομάδων και για μεγάλη διάρκεια αερόβιας άσκησης (20-40 λεπτά), επιτυγχάνει να διεγείρει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα για τη βελτίωση της αντοχής και της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας.

am2

Η κωπηλατική είναι ένας τρόπος άσκησης, όπου η συμμετοχή όλων των μυϊκών ομάδων συντελεί στην ενεργοποίηση όλου του σώματος. Η κίνηση ξεκινάει από βαθύ κάθισμα με πλήρη έκταση των ποδιών, την συμμετοχή με έκταση του κορμού, το τράβηγμα των χεριών και τη συμμετοχή το μυών της πλάτης στο τέλος του κωπηλατικού κύκλου. Η καύση του λίπους και η αυξημένη καύση θερμίδων (Πίνακας 1), κατά τη διάρκεια άσκησης εξαρτάται από την ένταση της άσκησης, τον τρόπο της άσκησης και τους μύες που ενεργοποιούνται.

Στο κωπηλατοεργόμετρο η αντίσταση δημιουργείται από τον ασκούμενο και  μπορεί να φθάσει στα όρια του και σε υψηλής έντασης άσκηση, χωρίς να περιορίζεται από το μηχάνημα. Ενεργειακά στηρίζεται στη χρήση υδατανθράκων και ενεργοποιεί την καύση λίπους, με θεαματικά am3αποτελέσματα στην προσπάθεια του ασκούμενου να μειώσει το σωματικό του λίπος. Κατά τη διάρκεια της έντονης μυϊκής άσκησης, με τη συμμετοχή μεγάλου εύρους μυών, παράγεται ενέργεια με αναερόβιες διαδικασίες, που εξαντλεί τις αποθήκες μυϊκού γλυκογόνου, οδηγώντας σε καύση πολλών θερμίδων, ακόμα και δύο ώρες μετά την άσκηση, για την αποκατάσταση των αποθηκών μυϊκού γλυκογόνου.

Υπάρχουν δύο τρόποι να κάψεις θερμίδες με την άσκηση. Ο πρώτος τρόπος είναι να αυξήσουμε την καύση θερμίδων με αύξηση του επίπεδου της δραστηριότητας μας πάνω από την ηρεμία. Συνήθως η άσκηση αυτή είναι χαμηλής ή μέτριας έντασης και μεγάλης διάρκειας και πρέπει να φθάσει τα 40-60 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα για να δούμε κάποιο αποτέλεσμα. Ο δεύτερος τρόπος αφορά δραστηριότητες υψηλής ή πολύ υψηλής έντασης μικρότερης διάρκειας, οι οποίες δραστηριότητες αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι και σε κατάσταση ηρεμίας το σώμα μας θα καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που συνήθιζε πριν τη συμμετοχή μας σε συστηματική προπόνηση. Ο δεύτερος τρόπος, αντιστοιχεί με άσκηση στο κωπηλατοεργόμετρο, όπου 4-10 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να δούμε αποτέλεσμα αν θέλουμε να μειώσουμε το σωματικό μας λίπος, με ταυτόχρονη τόνωση των σκελετικών μας  μυών.

Αν μας ρωτούσαν ποιόν από τους δύο τρόπους θα προτιμούσαμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την αύξηση καύσης θερμίδων και λίπους; θα απαντούσαμε με ένα στόμα, μια φωνή –ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ!!! Με οικονομία χρόνου το βέλτιστο αποτέλεσμα!

Το κωπηλατοεργόμετρο ενεργοποιεί κάθε μυϊκή ομάδα του σώματος μας,  χωρίς να καταπονεί και να πιέζει ιδιαίτερα τις αρθρώσεις, λόγω μη ύπαρξης κραδασμών, σε κάθε κωπηλατικό κύκλο. Έτσι ενδυναμώνει τον άνω κορμό και ιδιαίτερα τους ώμους, τα χέρια και την πλάτη. Ο κορμός συμμετέχει στηρικτικά, αλλά και συμπληρώνοντας δυναμικά στο τέλος της κίνησης. Τα κάτω άκρα ενεργοποιούνται καθ’όλη τη διάρκεια της κίνησης με ενεργοποίηση του γλουτού, τετρακεφάλων, δικέφαλων μηριαίων, γαστροκνημίων και πρόσθιων κνημιαίων. Η ένταση μπορεί να διακυμανθεί από χαμηλής έντασης για αερόβια άσκηση έως μέτριας και υψηλής έντασης για άσκηση σε αναερόβια φάση, ακόμα και σε τόσο δυναμικό ώστε να βοηθήσει με το κατάλληλο πρόγραμμα σε αύξηση μυϊκής μάζας.

am4

Σύμφωνα με έρευνα του 2016, η οποία εξέτασε το ρυθμό καύσης λίπους κατά την άσκηση σε κωπηλατοεργόμετρο και στατικό ποδήλατο, έβγαλε το συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε όλες τις εντάσεις η καύση λίπους ήταν κατά 28-42% περισσότερη στο κωπηλατοεργόμετρο (Higher rate of fat oxidation during rowing compared with cycling ergometer exercise across a range of exercise intensities. Scand J Med Sci Sports). Οι θερμίδες που καίει κατά τη διάρκεια της άσκησης (Πίνακας 1), αλλά και οι μεταασκησιακές καύσεις που προκαλεί είναι σημαντικά αυξημένες, γεγονός που δικαιολογείται από την ανάλυση της κίνησης.

am5

Πίνακας 1. Καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια άσκησης σε κωπηλατοεργόμετρο σε διάφορες εντάσεις για γυναίκες 50 και 65 κιλών και άνδρες 85 και 100 κιλών.

Για αυτό το λόγο η κωπηλατική αποτελεί τον Πρωταθλητή στην καύση θερμίδων αν συγκριθεί με το διάδρομο, όπου κατά κύριο λόγο συμμετέχουν τα πόδια για την κίνηση, ή το ελλειπτικό και το ποδήλατο, όπου η κίνηση περιορίζεται από το ίδιο το μηχάνημα.

 

Tip Οι αρχάριοι οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν να βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση με το κωπηλατοεργόμετρο θα πρέπει να κάνουν αρχικά μόνο 15 λεπτά και 2-3 φορές την εβδομάδα. Σταδιακά η χρήση του κωπηλατοεργόμετρου μπορεί να αυξηθεί, να γίνει συχνή και να χρησιμοποιηθεί ως αποκλειστική αερόβια άσκηση για την αυξημένη καύση θερμίδων με το κωπηλατοεργόμετρο και βελτίωση της καύσης σωματικού λίπους.

Άννα-Μαρία Τουβρά, Εργοφυσιολόγος PhD, MSc

15

Επιστροφή

 

Κοινοποιήστε αυτή τη δημοσίευση:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Copyright © 2020 Johnson Health Tech. Hellas Α.Ε. Mε Επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.
Ανάπτυξη ιστότοπου: Primetech